Rundje um ut Hundje

‘Hedde dôrs? Godde naor Hôrs. Dao hebbe ze en hundje. Dát pist ów in ’t mundje!’

Op het Lambertusplein van Horst staat een standbeeld van een hondje.  De naam van dit standbeeld is in het Horster dialect ‘Hundje van Hôrs’ en is gebaseerd op het oude, bekende versje:
‘Hedde dôrs? Godde naor Hôrs. Dao hebbe ze en hundje. Dát pist ów in ’t mundje!’
(Heb je dorst? Dan ga je naar Horst. Daar zit een hondje. Dat plast je in het mondje!).

Het parcours van de avondloop is een ‘rondje’ om dit beeld en is dus echt een ‘rondje om het hondje’. In het Horster dialect wordt dit uitgesproken als: Rundje um ut Hundje.

Ontstaan

Hardloopevenement Rundje um ut Hundje werd voor het eerst georganiseerd in 2015. Op 25 april van dat jaar werd het eerste Rundje gelopen ter afsluiting van de Nationale Sportweek. Aanleiding voor de organisatie van het Rundje um ut Hundje was het stoppen van de Horster Night Run. Een groep fervente hardlopers vond het ontbreken van een hardloopevenement in het Horster centrum een groot gemis en ging aan de slag om een waardige opvolger op poten te zetten. Gesteund door de gemeente Horst aan de Maas sloegen zij de handen ineen met lopersgroep De Peelrunners. Het Rundje was geboren!

Lokaal karakter
Hoewel iedereen mag deelnemen aan het Rundje um ut Hundje, staat het evenement ook graag dicht bij zijn gemeenschap. Het lokale karakter van de run is daarbij het uitgangspunt van de organisatie.
In samenwerking met Centrummanagement Horst, gemeente Horst aan de Maas en lokale horeca wordt rondom de hardloopwedstrijden elk jaar van alles georganiseerd. Zo garandeert de organisatie dat het Rundje ook écht leeft, onder jongeren én ouderen in de regio. En dat blijkt uit het mooie aantal deelnemers en de grote massa publiek die op het evenement afkomt.